کاوش موضوع جمهوری اسلامی
صفحه اصلی
جمهوری اسلامی
جمهوری اسلامی، شیوهای از حکومت جمهوری است که بر پایه احکام اسلام اداره میشود و در موارد مختلفی نیز به کار رفته است. برخی از رهبران دینی مسلمان، آن را به عنوان نامی برای شکل نظری حکومت دینسالار اسلامی بر پایه اجرای احکام یا قوانین سازگار با دین، به کار بردهاند. این اصطلاح، همچنین برای دولت مستقلی که موضعی سازشی بین یک خلافت اسلامی و یک جمهوری سکولار و ملیگرا اتخاذ میکند، به کار رفته است. در مواردی دیگر نیز، صرفاً عنوانی در اشاره به هویت فرهنگی-مذهبی یک کشور است.
همچنین تعدادی از کشورها مانند عراق، یمن و مالدیو وجود دارند که دین رسمی آنها، اسلام است و حداقل تا حدی، طبق قوانین اسلامی اداره میشوند، اما فقط عنوان «جمهوری» را در نامهای رسمی کشور خود دارند و نه عنوان «جمهوری اسلامی». سایر حامیان قوانین سختگیرانه اسلام مانند طالبان، عنوان «امارت اسلامی» را ترجیح میدهند، زیرا امارتها، در طول تاریخ اسلام، رایج بودهاند اما عنوان «جمهوری»، منشأ غربی و رومی دارد (از لاتین رس پابلیکا «امور مردمی») و نشان میدهد که قدرت برتر حکومت، در اختیار مردم و نمایندگان منتخب آنهاست، نه در اختیار الله یا احکام اسلام.
در حال حاضر، این نام، در عنوان رسمی سه کشور جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و موریتانی استفاده میشود. پاکستان، برای نخستین بار، این عنوان را بر اساس قانون اساسی ۱۹۵۶ پذیرفت. موریتانی، آن را در ۲۸ نوامبر ۱۹۵۸ پذیرفت. ایران، آن را پس از انقلاب ۱۹۷۹ که دودمان پهلوی را سرنگون کرد، پذیرفت. این کشورها، با وجود نامهای مشابه، تفاوتهای زیادی در دولتها و قوانین خود دارند.
در ایران و موریتانی، دارای دین رسمی اسلام در حکومت و بر پایه دینسالاری هستند. پاکستان نیز این عنوان را در سال ۱۹۵۶، پیش از اینکه اسلام، به عنوان دین رسمی در قانون اساسی ۱۹۷۳ تصویب شود، برگزید.
ایران رسماً از عنوان کامل در همه نامهای حاکمیتی مربوط به کشور (مانند ارتش جمهوری اسلامی ایران یا سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران) استفاده میکند؛ بر خلاف معادلهای آن در پاکستان که نیروهای مسلح پاکستان و شرکت نشریات پاکستان نامیده میشوند. همچنین بر خلاف سایر کشورها، ایران، از عنوان اختصاری IRI (جمهوری اسلامی ایران) به عنوان بخشی از کلمات اختصاری رسمی استفاده میکند.... بیشتر در ویکی پدیا